2002.05.27.
Tóth János ezr., a HM Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hiv. vezig.-helyettese

Bese Ferenc vezérigazgató betegsége miatt Tóth János ezredes tartott tájékoztatót a Honvédelmi Minisztérium részéről május 27-én.
Előadását a hivatal munkájának és struktúrájának bemutatásával kezdte. Alapvetően két fő feladatot lát el az intézmény. Mint az a nevéből is kiderül, beszerzésekkel, valamint a NATO biztonsági beruházásaival kapcsolatos tevékenységek hazai menedzselésével és koordinálásával foglalkozik. Ezen kívül még a vám- és határforgalmi tevékenység is a hatáskörébe tartozik. A hivatal az aktuális beruházásokkal és projektekkel összefüggésben a gazdasági helyettes államtitkárral állandó és közvetlen kapcsolatot tart fenn. Feladatai közé tartozik továbbá a Biztonsági Beruházási Bizottság – melynek vezetője a HM mindenkori helyettes államtitkára, – titkárságának vezetése. E bizottság adja ki a cégek szakmai minősítését. Ma Magyarországon több, mint 200 minősített cég működik.
A NATO költségvetésének alapvetően három fő egysége van. A biztonsági beruházási projektek, a katonai-, valamint a civil költségvetés. Utóbbiak a biztonsági beruházások folyamányaként létrejövő objektumok, megállapodások logisztikai fenntartását, ellenőrzését, továbbfejlesztését foglalják magukban.
A jelenlegi megvalósuló NATO tenderek alapvetően építési beruházások. A pályázatokkal a hazai cégek csak akkor találkoznak, ha a biztonsági tendert nemzetközileg írják ki – ezeket a tagállamok közös költségvetéséből finanszírozzák. A NATO biztonsági beruházások összesített értékének mindössze 0,6 %-át fizeti Magyarország. Tehát abból a négy elfogadott képességcsomagból, amit hazánk 2007-ig valósít meg, – összesen kb. 62 mrd forint értékben -, csupán 4 mrd forintot kell letennie az asztalra.
A négy képességcsomagból elsőként az informatikai rendszerekre vonatkozót emelte ki Tóth János. Ennek elfogadása már – a NATO-ba való belépésünk előtt – megtörtént, így az azóta eltelt időben a csomag kivitelezése folyik. A tíz projektből álló program egyes elemeit a megvalósítás folyamatában összevonták, egyes projekteket pedig meg is szüntettek.
A következő fontos feladat a repülőterek fejlesztése. Magyarországon védelmi szempontból ez a csomag három – a pápai, a kecskeméti és a ferihegyi – repülőteret érint. További feladat még a légi vezetési irányítási rendszer korszerűsítése. Pápa és Kecskemét vonatkozásában mintegy 15-15 projekt kerül megvalósításra. Ferihegyen az I-es terminál kisebb átalakítása, illetve korszerűsítése a cél. A képességcsomagban előirányzott módosítások alapvetően a reagáló erők fogadásának biztosítására koncentrálnak. Tehát, ha Magyarországon krízishelyzet állna elő, a reagáló erőket ezeken a repülőtereken tudja fogadni. A kitűzött fejlesztéseket 2004-ig befejezik, jelentette ki ezredes úr. A várható nagyobb volumenű beruházások az adott repülőtereken többek között a pályahosszabbítások, a parkoló területek bővítése, hangárépítések, épület-felújítások, üzemanyag-tárolók építése, lőszertároló objektumok építése, a fénytechnika korszerűsítése, valamint a speciális berendezések installációja. Ide tartozik még a 3D-s radarok telepítése is. Ez a projekt várhatóan 2006-ra fejeződik be.
Mivel hazánkban több, mint 200 minősített cég munkálkodik a biztonsági beruházásokon, ezért, ha egy új tender kerül kiírásra, nem feltétlen juthat el minden vállalkozáshoz személyesen a felhívás. Éppen ezért a HM hivatalos honlapján azonnal megjelenik, a kiírást követő napon a tender. Ezzel a módszerrel kívánják megszólítani az összes céget a HM munkatársai, hiszen a levélben, vagy faxban történő felhívásnak, személyes megkeresésnek hosszadalmas folyamata és nem feltétlen eredményes kimenetele van. A honlap címe, ahonnan – a minősített és – a leendő generálkivitelezők vagy alvállalkozók megtudhatják, milyen ajánlatokra számíthatnak – www.khvtkht.hu.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.