2002.09.30.
Valaska József, a Mátrai Erőmű Rt. igazgatóságának elnöke, erőmű igazgató

Szeptember 30-án látogatott el Valaska József klubunkba. Előadását a társaság igazgatóságának bemutatásával kezdte, mely áll a bányászati üzletág igazgatójából, az üzletviteli igazgatóból illetve az elnökből, aki menedzseli az igazgatóságot, egyben irányítja az erőművet is. Az elnök feladata igen összetett, hiszen az erőmű mindennapi működése mellett az Rt. stratégiai, fejlesztési, a villamosenergia-kereskedelmi és a terjesztési feladatok is hozzá tartoznak.
Jelentős változás az elmúlt évhez képest nem történt az erőműnél, azonban igazgató úr elmondta, a klub felkérését azért vállalta el mégis örömmel, mert a jövőre nézve több fontos kérdésben kell állást foglalnia a menedzsmentnek, s erről kíván beszélni. Ennek ellenére a Mátra eredményei a vártnál szerényebb értékeket mutatnak most, mint a tavalyi év azonos időszakában. Míg 2001-ben 8,8 mrd forint volt az erőmű adózott eredménye, idén várhatóan 4,7 mrd forint lesz. A szembetűnő különbség az Rt. azon törekvésének eredménye, aminek következtében a teljes gépparkját felújítja, és az EU környezetvédelmi normatíváinak teljesítésével készül a piacnyitásra. Az erőmű blokkjait figyelembe véve ez a következőket jelenti: a kettő 100 Mwattos teljesítményű blokkot is rácsatlakoztatják a kéntelenítőműre – ám ezek nem tudnak teljes kapacitásukkal működni. Két blokkot újított fel az erőmű. A munkálatok kb. 3 hónapot vettek igénybe. A felújításból adódó kapacitás-kiesés is jelentős veszteségeket okozott a cégnek.
Ennek ellenére is, az árait tekintve a Mátra a többi erőműhöz képest nincs rossz helyen ma sem. Statisztikai számadatokat említve igazgató úrtól megtudhattuk, hogy az áram országos átlagára 10,5 forint, ennél olcsóbb a Dunamenti Erőmű, és természetesen Paks. Ezeket az értékeket követik a Mátrai Erőmű árai. Ezzel párhuzamban Valaska úr tájékoztatott bennünket, miszerint lassan befejeződnek az MVM-mel a jövő évre vonatkozó ártárgyalások is, a hosszú távú villamosenergia-szerződés alapján. A tárgyalások jelenlegi állása alapján az erőmű árai a jövőben sem fognak változni.
Az erőmű a piacnyitásra készülve, mégis mellette haladva már 1997-ben kötött kapacitása jelentős részére hosszú távú szerződést egészen 2015-ig. A fennmaradó teljesítmény részére már versenypiaci feltételek mellett kötött hosszú távú szerződéseket az MVM-mel, az ELMÜ-vel és az ÉMÁSZ-szal. Ennek eredményképp a Mátrai Erőmű úgy lép be a jövő évben kezdődő piaci versenybe, hogy szabad erőművi kapacitása nem lesz.
Az Rt. piacnyitásra való felkészülésének alapvetően négy szegmense van. A berendezések rendbetételének és felújításának kérdése, mely témában a beruházások jelenleg is folynak. A cél egy olyan dinamikus karbantartási rendszer létrehozása, amely követni tudja a piacnyitással együtt járó, és az EU által előírt szigorodó környezetvédelmi normák betartását, és az idő közben felmerülő egyéb problémákat gyorsan felismerje, és hatékonyan megoldja. A harmadik szegmens az ár meghatározása. A negyedik pedig a tüzelőanyag-utánpótlás megoldása.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.