2002.11.18.
Bakács István, az E.ON Hungária Rt. igazgatóságának tagja

November 18-án került sor Bakács István úr előadására. A vacsoraest témája az E.ON Hungária fejlesztései, a kapcsolódó beruházások és az E.ON vállalatcsoport világpiaci szerep-lésének bemutatása. Ahhoz, hogy megtudhassuk, mit hoz a jövő, azt is tudnunk kell hol tart jelenleg a cég. Bakács úr ennek megfelelően tájékoztatta a vacsoraest résztvevőit a vállalatcsoport aktuális helyzetéről.
A menedzsment célul tűzte ki, hogy az energetikai szektorban világcéggé növi ki magát. Az ehhez szükséges tőkét pedig energiaipari érdekeltségeinek eladásával teremti meg. A folyamat most is zajlik, és előreláthatóan még néhány évig eltart majd – tudtuk meg. Az értékesítések fontos eleme a földgáz. A növekedés részeként a vállalat megvásárolta az Egyesült Államokban villamosenergia-termeléssel foglalkozó PowerGen-t. Az E.ON Hungária részesedése a hazai piacon elérte a felső határt, 46%-os.
Mivel itthon olyan a villamosenergia-ellátó rendszer, ami nagyjából képes kielégíteni a gazdasági igényeket, a piacnyitás után Magyarországon nagy versenyre, illetve árcsökkentésre nincsen lehetőség, mert a hazai piacon a szükséges legdrágább kapacitás-előállítási költséget kell meghatározni. Másrészről az is nehezíti a verseny kialakulását, hogy az összes erőmű az MVM-el áll kapcsolatban kapacitás-lekötési szerződéseit illetően. Tehát a vállalkozók szabadsága csak kevésbé, szűrőn keresztül tud érvényesülni.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.