2003.01.20.
Dr. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatóságának elnöke

Már többször hallhattunk tájékoztatást a Paksi Atomerőmű Rt. részéről klubunkban, de Molnár urat első ízben láttuk vendégül. Molnár úr előadását a külföldi példák bemutatásával kezdte, majd kitért az EU szabályozásra.
Az erőmű jövőbeni céljai közé tartozik a teljesítménynövelés lehetősége. Az előkészítő projekt befejeződött. A projekt tanúsága szerint a teljesítménynövelésnek nincs biztonsági, műszaki és gazdasági akadálya. Az erőmű 8-10 százalékos teljesítménynövelést tart lehetségesnek.
A teljesítménynövelés egy összetett engedélyezési folyamaton kell, hogy keresztül menjen. A teljesítménynövelés nem mehet a biztonság rovására; nem befolyásolhatja negatívan az erőmű élettartamát; nem csökkentheti az erőmű rendelkezésre állását. Az élettartam-hosszabbításnak nincs biztonsági és műszaki akadálya, a gazdasági előnyei pedig nyilvánvalóak. A célkitűzés, hogy a 30 év felett további 20 évig működtessük a blokkokat. Az engedély-kérelem 2007-ig benyújtásra kell kerüljön, hiszen 2012-ben le kellene állítani az első blokkot. A jelenlegi számítások szerint az élettartam-hosszabbítás forrásigénye 100-150 mrd Ft. A műszaki számítások alapja, hogy az erőmű jó állapotban van, valamint a nem cserélhető egységein végzett vizsgálatok kimutatták, alkalmasak további 20 éves működésre. A projektet a gazdasági modell tekintetében vizsgálva a Paksi Atomerőmű vezetősége úgy véli, hogy nincs szükség állami szerepvállalásra. Tehát a fent említett összeget képes előállítani az erőmű.
A cél a lehető legbiztonságosabban, a leggazdaságosabban, a legnagyobb mennyiségben, a legolcsóbban, a lehető leghosszabb ideig villamos-energiát termelni. 2004 január 19-én Kocsis István vezérigazgató tart előadást klubunkban Paks helyzetéről és jövőjéről.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.