2003.05.19.
Molnár József, a TVK Rt. vezérigazgatója

Immár hetedik alkalommal hangzik el előadás a TVK részéről, melyben tájékoztatás kapnak tagjaink, partnereink az Rt. aktuális helyzetéről, terveiről és a várható beruházásairól. Molnár József vezérigazgató harmadszor tiszteli meg klubunkat előadóként.
2002 első negyedévében nem a várt eredményeket érte el a vállalat. A TVK tavaly elindította fejlesztési programját. A beruházás büdzséje 430 millió Euro. Négy fő része van: 1. Kapacitásbővítés egy már meglévő üzemben (ez már be is fejeződött) – a beruházás költsége 13 millió Euro; 2. Új olefin-üzem építése – 238 millió Euro tervezett költségű; 3. Új, 200 ezer tonnás polietilén-üzem létrehozása, 129 millió Euro értékben; 4. Az üzemek blokkhatáron kívüli létesítményeihez kapcsolódó beruházások, fejlesztések (pl. tárolók, csőhálózat építése) – 50 millió Euro értékben. 2002-ben a TVK-nál 17 mrd Ft összegű beruházás került kivitelezésre. Ebből 14 mrd-ot a stratégiai projektekre, és 3 mrd-ot a vállalat mindennapi működéséhez kapcsolódóan fektettek be. A kiegészítő létesítmények kivitelezése megkezdődött. Sok kis épületről, létesítményről van szó. Egy nagyobb létesül, egy 6000 tonnás etilén-tároló.
A termékárak követték a változásokat, természetesen lassabban. Az első negyedéves gyorsjelentés alapján kb. fél mrd Ft üzleti eredményt ért el a TVK. Ez magyarázható a termékárak lassabb változása miatt, melyek kb. egy hónappal követték az alapanyagár-változásokat. A 2002-es év hasonló időszakának eredményéhez képest a 2003-as indulás 900 millió Ft-tal jobb. Ez azonban nem a piaci körülmények kedvező alakulásával magyarázható, hanem a stratégiai, költségcsökkentő beruházásoknak köszönhető.
A szakmai elemzők által készített felmérések alapján a következő petrolkémiai ciklus csúcsa 2005-ben lesz. Ez a TVK-nak azért fontos, mert 2005-re állnak majd készen teljes kapacitásukkal a most induló beruházások. 2003-ban a vállalat 200 millió Eurót tervez elkölteni a stratégiai fejlesztésekre. Ezen kívül pedig még kb. 5 mrd Ft értékű beruházást vett tervbe.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.