2003.10.20.
Dióssy László, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke

Első alkalommal tartott klubunkban előadást Veszprém első embere, Dióssy László úr. Két minőségében is jelentős szerep jut Dióssy úrnak, amelyet meghívásakor is szem előtt tartott a  Klub. Nemcsak polgármesterként, hanem mint a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke is tevékenykedik a közéletben.
Nagyon köszönöm a meghívást. Külön öröm számomra, hogy a Klub nyugodt, konszolidált, de nem feltétlenül konzervatív légköre nem hasonlít sem egy képviselőtestületi ülésre, sem lakossági fórumra. – kezdte beszámolóját Dióssy úr. A rendszerváltáskor került Veszprém polgármesteri székébe Dióssy László, tehát immár 13 éve a város vezetője.
3200 önkormányzat működik hazánkban, ezek érdekképviseletét pedig több önkormányzati szövetség próbálja összehangolni. A legnagyobb a TÖOSZ, amely több, mint 1600 önkormányzatot fog össze a 100-200 fős falvaktól a Fővárosig. Budapest szerepe nagyon fontos, nemcsak a tagdíjfizetés szempontjából, hanem mert nagyon komoly infrastrukturális és szellemi hátteret biztosít, amely a Szövetség számára létfontosságú. Amellett, hogy a klasszikus érdekvédelmi képviseletet ellátja, a Szövetség lehetőséget kíván teremteni, hogy a befektetők, vállalkozások, cégek ne külön-külön közelítsék meg az önkormányzatokat és településeket. Hiszen, ha olyan ajánlatot tesz a beruházó, amely több település számára lehet hasznos, akkor a folyamatot érdemes intézményesíteni. Ennek érdekében a TÖOSZ létre is hozott egy olyan gazdasági társaságot, amelynek feladata, hogy a kapcsolati tőkét felhasználva közvetítsen a vállalkozók, beruházók és a Szövetség által képviselt polgármesterek között. Ez természetesen bizalmi lehetőség, amelyet kellő komolysággal kell kezelni. Sajnos azonban ezzel nem minden cég vezetése van tisztában. Az említett vállalkozás az Első Magyar Önkormányzati Gazdaságfejlesztő Kft. A Kft. többségi tulajdonosa a TÖOSZ.
A hatvanezer lakosú városban mintegy hétezren tanulnak a felsőoktatásban. Az egyetemi hallgatók természetesen nem tartoznak az állandó lakosok közé, azonban igénybe veszik a város szolgáltatásait, tevékenységük megjelenik a mindennapi életben. Az Egyetem, mint szellemi háttér, nagyon sokat jelent a városnak, hiszen a vezetés eltökélt szándéka a minőségi foglalkoztatás megteremtése.
A tervek szerint az adott önkormányzati ciklusra Veszprém kb. 3,5 mrd Forint értékben úthálózat-rekonstrukciós, útépítő beruházásokat szeretne megvalósítani. A legnagyobb kihívást a megvalósításban a város keleti és nyugati része közti  összeköttetés megoldása jelenti. Az infrastruktúra fejlesztésére már nem csak lokális szinten, hanem regionális együttműködésen alapuló összefogásra van szükség. Jelenleg folyik egy 6,2 mrd Forintos költségvetésű ISPA-projekt pályázatának benyújtása, melynek keretében a Balaton északi partján fekvő 160 település közös hulladékkezelési és hulladékhasznosítási rendszert hoz létre.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.