2003.11.24.] Hatvani György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium energetikai helyettes államtitkára

Immár ötödik alkalommal tisztelte meg jelenlétével előadóként klubunkat Hatvani György úr. Beszámolóját ismét nagy érdeklődés mellett tartotta meg a Minisztérium energiapolitikájáról, az energialiberalizációról.
A magyar energiapolitika nem különbözhet az Európai Unió energiapolitikájától. A közösségi energiapolitikát az ún. Zöld-könyv fogalmazza meg. A Zöld-könyv kifejezetten az ellátás biztonságára helyezi a hangsúlyt. Az ellátás biztonságát minden körülmények között szükséges garantálni. Európa energiafüggősége közismert. Különböző szakértői elemzések szerint a 2020-as évekre Európában 75 százalékos függőség lesz a gázfogyasztás terén. Ebben a vonatkozásban szinte teljesen az orosz gázra lesz rászorulva, ha mindazok az intézkedések, amelyek az ellátás biztonságát szolgálják nem valósulnak meg. Jelenleg folyik az ún. Euro-Mediterrán kezdeményezés. Ez a mediterrán országok EU tagországai által vezérelt energetikai egyesülés. A kezdeményezés tartalmazza azt a régi-új felvetést, hogy a Kaszpi-tenger térségétől egészen Ausztriáig vezessenek egy új gázvezetéket, természetesen Magyarországon keresztül. Európa törekszik arra, hogy diverzifikálja magát, és próbálja az egyoldalú energiafüggőségét megszűntetni.
Az EU a Kiotói-egyezményhez testületileg úgy csatlakozott, hogy közös vállalásokat tett. Az Egyezménnyel csak egy baj van, hogy mind a mai napig nem lépett életbe. – mondta Hatvani György. Az Unió feltett szándéka az energiapiacok liberalizációja. Az ehhez kapcsolódó irányelvek: – az áram- és gázpiacok megnyitása; – az alapvető feladatok és kötelező érvényű rendelkezések meghatározása. A Villamosenergia-törvényt – amely az EU felé történő piacnyitás kereteit szabta meg – a magyar Parlament 2001 december 18-án elfogadta. Ennek hatására 2002 végéig sikerült megalkotni és rendszerezni mindazon rendeleteket, amelyek a 2003 január 1-vel történő piacnyitást szabályozták. Ismert, hogy első ütemben a hazai piac 35 százaléka nyílt meg. A tényleges nyitottság 18 százalékos. Magyarországon ma évi 6 TerraWatt/h villamos-energia a szabad piacon cserél gazdát.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.