2004.02.02.
Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek Rt. vezérigazgatója

Palkó György úr először látogatott el klubunkba előadóként, azonban az FCSM Rt. részéről ez már a negyedik előadás volt az évek folyamán.

Az FCSM fő tevékenysége az épített környezet védelme és mentesítése a szennyvizektől és a csapadékvizektől. Klasszikus építőmérnöki, illetve közegészségügyi szempontok alapján működik. Fontos továbbá környezetvédelmi jellegű tevékenysége, amely az elvezetett vizek ártalommentes visszavezetését jelenti a természetbe. A cég éves árbevétele kb. 20 milliárd Forint. Az Rt. tulajdonosai 75 százalékban a Budapesti Önkormányzat, 25 százalékban pedig egy holding társaság. A holdingot három különböző befektető cég alkotja.

Az Rt. részleges privatizációja speciális helyzetet teremtett, hiszen a 25 százaléknyi tulajdonban a Főváros értékesítette a menedzsment jogokat is, valamint elsőbbségi osztalék részvényeket adott el 75 százalék értékben. Így a 75 százalékos Önkormányzati tulajdonrészhez 25 százalék osztalék tartozik, melyet a Főváros díjcsökkentésre forgat vissza. Az FCSM nem csupán működtetője a csatornahálózatnak és a szennyvíztisztító műveknek, hanem nagyobb részben tulajdonosa is. Ezért saját forrásból fedezi a hálózat, és a tisztító művek rekonstrukcióját, részben pedig fejlesztésüket. Az új fejlesztések elsősorban fővárosi forrásokból valósulnak meg és a Főváros tulajdonában maradnak. Az esetek többségében természetesen vannak átfedések az FCSM és az Önkormányzat tulajdonlása között.

Budapesten a szabályozott csatornázás immár 156 éves. A Duna mindkét oldalára 1873-ban készült el az átfogó csatornázási terv, amely alapján 1875-ben kezdődtek meg a munkálatok. A Főváros csatornahálózatának hossza kb. 4800 km. Az egyes kerületek csatornázottságának arányában a II. kerület kivételével a középső, illetve az észak és észak-nyugati régió nagymértékben csatornázott. A keleti, valamint a dél-keleti városrész azonban ennél kisebb mértékben ellátott. A főgyűjtő-hálózat kiépítése a XX. század elejére tehető.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.