2004.02.16.
Pál László, az MVM Rt. vezérigazgatója

Minden évben vendégül látjuk az MVM Rt. első számú vezetőjét, hogy egy kellemes vacsora keretében ismerhessük meg a cég aktuális helyzetét, az elmúlt időszakban bekövetkezett változásokat, a jövőre vonatkozó terveket.

2004 februárjában az Európai Unió tagállamaiban kb. 600 Gwatt teljesítmény a beépített erőművi kapacitás. A hosszú távú előrejelzések alapján 2030-ra ez a teljesítmény le fog csökkenni 300 Gwatt-ra. Az árampiac egyfelől liberalizálódott, ugyanakkor nagy mértékű erőkoncentráció figyelhető meg. Az Unió termelő kapacitásainak ma kb. 60 százalékát tartja kézben 7 multinacionális vállalat. Közülük is kiemelkedő az EDF.

A MAVIR számításai alapján Magyarországon kb. 2000 Mwatt-nyi új teljesítményt kell beépíteni az elkövetkező 15 évben. A hazai beépített erőművi kapacitások 40 százalékát az MVM birtokolja. 1996-ban született az Európai Unióban egy direktíva a villamos-energetikáról. A direktíva hatására a szomszédos országok között indult meg igazán a kereskedelem élénkülése. A határkeresztező kapacitások nagyon sok helyen szűk keresztmetszetűek. Általánosságban a rendszerek úgy jöttek létre, hogy a határkeresztező kapacitások, a nemzetközi kereskedelem inkább csak a kisegítést szolgálják. Az ellátásbiztonsági zavarok száma jelentős ütemben növekedett Európában, pl. Olaszországban, Németországban. Az 1996-ban meghatározott európai szabályok egyáltalán nem hatottak ösztönzőleg a villamos-energetikai beruházásokra. Általában a rövidtávú szemléletet hagyták érvényesülni, a gyors kereskedelmi haszon elérését.

A magyar versenypiac fogyasztóinak köre gyors ütemben felfutott. Megközelítette a 90 fogyasztót 2003 végére. A fogyasztás súlyát jelzi, hogy a teljes hazai villamosenergia-fogyasztás kb. 18 százalékát a már említett 90 feljogosított fogyasztó vette igénybe 2003-ban. Ennek ellenére 2004-ben visszaesések következtek be. A fogyasztók egy része visszafordult a közüzem felé. Ennek egyik fő oka, hogy üzleti biztonságot a nagyfogyasztók egy része csak a közüzemben lát. A másik ok, hogy az MVM jár az élen a hazai erőművi kapacitások jelentős hányadánál.

A hazai piacon a jelenlegi legnagyobb kérdés a tarifarendszer megoldása. A rendszer rengeteg mesterséges elemet tartalmaz.  Ez persze egy egészen sajátos helyzetet hoz létre, ahol a hosszú távú szerződések alapján az MVM vásárol az erőművektől, de eladni csak a hatósági áron tud. Az ellentmondás nyilvánvaló. A befektetés-ösztönzés szempontjából látszik, ahol van kötelező átvétel, ott van érdekeltség a projektekre.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.