2004.03.16.
Gombás Vilmos, a MOL Rt. beruházási igazgatója

Március 16-án tartott előadást klubunkban Gombás Vilmos. A vacsoraestet mint már annyi alkalommal ismét jó hangulat és közvetlenség jellemezte. Gombás úr a résztvevőket kötetlen beszélgetésre invitálta, az aktív részvételre építve.
Gombár úr előadásából megtudhattunk, hogy a Slovnaft közel 100 százalékos MOL tulajdonba került. 2002-ben a cég nyitni próbált Csehország, majd 2003 őszén Szerbia felé. Eddig mindkét ország piaci szereplői visszautasították a MOL ajánlatát. A társaság nem adja fel terjeszkedési törekvéseit, folyamatosan érdeklődik az új megoldások iránt. Horvátországban már sikerült piaci részesedést szereznie a társaságnak. A horvát állami INA cégnek lett 25 százalékban tulajdonosa a MOL. A MOL érdeklődése fennáll Románia irányában is. Azért is kedvező a helyzet 2004 márciusában, mert a cég töltőállomásainak számát illetően Románia az előkelő harmadik helyen áll – hazánk és Szlovákia után.
Az Rt. jelenlegi céljai közé tartozik, hogy töltőállomás-hálózatát bővítse, fejlessze, azonban nem minden áron. A beruházások feltétele azonban, hogy a töltőállomások megfelelő logisztikai háttérrel rendelkezzenek. Az ellátottság szempontjából fontos a finomítók, feldolgozó üzemek, a tárolók és a szállítók minél jobb kihasználtsága. A feldolgozás komplexitási faktora hazánkban az európai viszonylathoz képest a legkiválóbbak között van. A technológiák használatában a MOL piackövető, nem pedig piacvezető magatartást tanúsít.
A MOL menedzsmentje a gázüzletág fejlesztését tartja az egyik nagyon fontos teendőjének. Ezen belül is foglalkoznak a gáz-tranzit kérdésével, a budapesti körvezeték építésével és a földalatti gáztárolók bővítésével. 2004 végéig kell befejezni azokat a fejlesztéseket, amelyeket 2005 januárjától az Európai Unióban mindenütt megkívánt, és szabványosnak tekintett termékminőséget jelent.
Az elkövetkezendő években erőteljes fejlesztések lesznek mind a Slovnaft, mind pedig a MOL területein, adott divízióiban. A MOL jelenlegi felépítésében a gázdivízió kiszervezetten, áttekinthetően működik, ez az első.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.