2002.03.11.
Orbán István, az EGIS Gyógyszergyár Rt. vezérigazgatója

Első alkalommal hívtuk meg klubunkba Orbán István urat, az EGIS vezérigazgatóját. Az előadás nemcsak azért volt új, mert Orbán úr tartotta, hanem azért is, mert gyógyszeripari cég első embere még nem tartott tájékoztatót klubunkban.
Vezérigazgató úr előadását a cég alapításától egészen a mostani helyzetig összefoglalva kezdte. Az EGIS alapvetően tápszergyártásra alakult. Az államosítás alatt azonban sok egyéb tevékenységet is felvett szakmai palettájára. A cég a hazai gyógyszerpiacon a kilencvenes évek elején igen jó pozícióban szerepelt. 1995-ben, mikorra befejeződött a vállalat privatizációja, kezdte igazán figyelni és értékelni a vezetés a felvásárló, illetve termelői piacot. Ekkor a cég 51%-a volt befektetői kézben, a maradék 49%-a pedig a tőzsdén talált gazdára.
Az EGIS jelenlegi árbevétele 50 mrd forint, melynek 80%-át – vagyis 40 mrd forintot – a kész gyógyszerek adják. Azonban a piacon lévő többi céggel együtt nincs kedvező helyzetben a vállalat. Csökken az ipar támogatottsága, véli Orbán István. A kiskereskedelmi árrés 25%-kal, míg a nagykereskedelmi 10%-al csökkent az elmúlt években. A tőkeigényesség pedig folyamatosan nőtt. Vezérigazgató úr szerint a helyzet megoldására lehetséges alternatíva az export növelése. A vállalat termelői tevékenysége és az elosztás szerint az előállított termékek 1/3-a a hazánkban, míg a további 2/3-uk nemzetközi piacokon kelnek el. A cégvezető szerint nehéz a külföldi piacokra való bejutás, és ez az ország gyógyszeriparának, az Európai Unióhoz való csatlakozásunk szellemében sem jelent előnyt.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.