2002.06.10.
Dr. Gombás Vilmos, a MOL Rt. beruházási igazgatója

Június 10-én tartotta előadását Dr. Gombás Vilmos úr klubunkban, melyre ismét nagy volt a cégvezetők körében az érdeklődés, akárcsak két évvel ezelőtti előadásán.
Azt a törekvését a MOL föladta 1999-ben, hogy teljes, széles skálán működő energiaszolgáltató vállalat legyen. Azon igyekezetéről is le kellett mondania, hogy olaj- és földgázipari vállalat legyen. A kőolajipar az az üzletág, amelyben az rt. tovább kíván működni. Azonban igazgató úr megjegyezte, hogy a folyamatos fejlesztés rendkívül fontos az iparágban, mivel két-három projekt nem megvalósulása már behozhatatlan hátrányba hozza a társaságot. Ehhez kapcsolódva beszélt az rt. regionalitásra való törekvéséről is, melyet a globalizálódó európai környezettel magyarázott. A cél, kilépni a nemzetközi piacra, ott részesedést szerezni és ezáltal is növelni a stabilitást, valamint finanszírozni a folyamatos beruházásokat. Olyan fejlesztési koncepciót tett magáévá a vezetés, amely túllépi az országhatárokat, a piaci nyitottságra épít és partnerségre törekszik a vele együtt munkálkodó olajtársaságokkal. Gombás Vilmos sajnálatosnak nevezte azonban azt a tényt, hogy a keleti régióban való terjeszkedés nemcsak pénzügyi, hanem politikai partneritási téren is igen korlátozott – az érzelmek nagy befolyással vannak a döntéshozatalra.
Az olajipar az egyik olyan üzletág, amelyből tisztességesen megélni anélkül is lehet, hogy az ember nagy erőfeszítéseket tenne.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.