2002.10.07.
Henger Károly, a Nitrokémia 2000 Rt. vezérigazgatója

Két évvel ezelőtt szeptember után ismét ellátogatott klubunkba október 7-én Henger Károly. Azért fogadta el szívesen meghívásunkat, mert az azóta eltelt időben változások történtek az Rt.-nél, és erről szeretné tájékoztatni klubtagjainkat. Elsőként emelte ki a fő szempontot, cége tagja lett az Európai Kémiai Piackutató Csoportnak. A Csoport azokból az európai, kémiai nagyvállalatokból áll, akiknek telephelyük van a kontinensen. A személyi felépítése pedig a fent említett cégek stratégiai, illetve fejlesztési igazgatóiból tevődik össze.
Éppen ezért az Európai Unióhoz történő csatlakozás nem sok meglepetést fog hozni a Nitrokémia 2000 számára, mert termékeink nagy része már most az uniós országokban kerül eladásra és felhasználásra. Tehát minőségileg, illetve a szakmai normatíváknak való megfelelés szempontjából a cég már készen áll a csatlakozásra. A környezet- és katasztrófavédelmi előírások kapcsán vezérigazgató úr megjegyezte, hogy egyedül csak a piacvédelemben nem élvezzük azt az előnyt, mint egy európai vegyipari vállalat, egyébként mindenben élvezzük azt a hátrányt, amit ők.
A Nitrokémia 2000 csaknem 900 fővel kezdte meg működését, ám egy átfogó reorganizációs folyamat során ami 2002 májusán fejeződött be, mára már alig 620-an dolgoznak a vállalatnál. A költségcsökkentés mellett a vezetőség célul tűzte ki, hogy a csökkentett létszámú termelői, illetve folyamatirányítói beosztásban lévő alkalmazottak összetett problémákat is meg tudjanak oldani egyedül, ne csak egy adott munkafeladatot hajtsanak végre.
Az átszervezés nemcsak a személyi állományra, hanem az előállított termékekre is hatást gyakorolt. Míg 2001-ben a társaság árbevétele 11,5 mrd forint volt, 2002-re nem több mint 10,5 mrd forint lesz. Köszönhető ez annak is, hogy a kevesebb létszámú üzemben szigorúbbak lettek az ellenőrzési eljárások. Ebből kifolyólag van olyan termék, amit már nem gyártanak. Fontos megemlíteni még, hogy a 70%-ban exportra termelő (főként Nyugat-Európa, U.S.A., Távol-Kelet) vállalatot érzékenyen érinti a forint erősödése is. A további 30%-nyi belföldi kapacitás jelentős része sem a vegyipari termékekből adódik össze, hanem a cég erőművének többletkapacitását értékesíti. A Nitrokémia 2000 többlet áram-, illetve gőzkapacitása a fűzfői ipartelepen működő vállalatoknál, valamint a fűzfői lakótelepen kerül felhasználásra.
A Nitrokémia 2000 tagjaként az Európai Kémiai Piackutató Csoportnak globális felméréseket végez a vegyipar területén. Erről tartott érdekes beszámolót a továbbiakban Henger Károly úr. A világ piacain 1670 mrd dolláros forgalom bonyolódik le az adott területen. Európa és Amerika, a felmérések szerint közel azonos piacot jelent, a lélekszám alapján. Ennek a termelésnek azonban Kelet-Európa mindössze 3%-át adja.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.