2003.07.07.
Botka László, Szeged polgármestere

Július 7-én tisztelte meg jelenlétével klubunkat Botka László, Szeged polgármestere. A kellemes hangulatú vacsoraesten színvonalas tájékoztatót hallhattunk Szeged jelenéről és jövőjéről.
Szeged városának 167 ezer lakosa van. A lakosság 70 százaléka nő. Ezen kívül még kb. 25 ezer egyetemista tanul a városban. A város nyolcvanöt önkormányzati intézményében 8000 közalkalmazott tevékenykedik. Ez azt is jelenti, hogy az aktívan foglalkoztatottak közel 40 százaléka a közszférában dolgozik Szegeden. A munkanélküliségi mutató nem sokkal az országos átlag alatt van. Szomorú tény azonban, hogy a város lakossága az elmúlt évtizedben rohamosan csökkent. Szintén aggasztó, hogy az egyetemről, főiskoláról kikerülő fiatalok nem tudnak elhelyezkedni Szegeden. Így az ország más területein keresnek munkát, megélhetést.
Az egy főre jutó GDP a Dunától keletre hazánkban Szegeden a legnagyobb. A város működésében meghatározó szerepet tölt be a MOL Rt. A szénhidrogén-bányászat jelentős bevételi forrást jelent. Szeged éves költségvetése 40 mrd forint. A 85 önkormányzati intézményt 5,3 mrd Ft-os keretből tartják fenn. A város vezetésének célja a folyamatos és kibővített fejlesztés. A cél érdekében a szakemberek a forrásteremtő megoldásokat, pályázatokat kutatják. A gazdaságfejlesztés terén polgármester úr fontosnak tartja az Uniós támogatások széles körű kihasználását. Ennek érdekében a város vezetői meghatározták Szeged azon adottságait, amelyek meggyőződésük szerint versenyképessé tehetik. Ezek a logisztikai központ-fejlesztés, valamint biotechnológiai, genetikai kutatások. A biotechnológiával illetve genetikával foglalkozó tudományágban Szegeden több, mint ezer kutató tevékenykedik. A minél hatékonyabb működés érdekében az önkormányzat létre is hozott egy gazdasági társaságot, hogy az Uniós elvárásoknak is megfelelő intézményi hátteret biztosítsa kutatói számára.
A kormány közúthálózat-fejlesztési koncepciójában 2006-ig szerepel az autópálya Szegedig való kiépítése. A városban jelenleg is több nagyberuházás folyik. Ezek közül ISPA-program keretében modern hulladékgazdálkodást megteremtő  projekt fut. A városfejlesztés keretében fontos az épületek karbantartása, felújítása. Szegeden kb. 70 ezer lakás van, ennek harmada panellakás. Szeged a Belügyminisztérium által kiírt valamennyi lakás-pályázaton indul, folytatva ezzel a már megkezdett belvárosi rehabilitációt.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.