2003.09.15.
Rudolf Viktor, a BE Rt. vezérigazgató-helyettese

Nyolcadik alkalommal tartott tájékoztatót a Budapesti Erőmű Rt. részéről Rudolf Viktor körünkben.
2001 közepétől az EDF a tulajdonosa az Rt-nek; a francia állami cég közel 94 százalékos részesedést mondhat magáénak az Rt-ben. Ezen kívül különböző intézményi és önkormányzati befektetők tulajdonolják még az erőművet, valamint az állam rendelkezik elsőbbségi jogokat biztosító részvénnyel is. Az erőmű valamennyi telephelyéről jelentős fűtési hőtermelés, és ennek értékesítése történik, ebben a cég fő partnere a Főtáv Rt. A villamosenergia-termelésben az MVM Rt. és az Elektromos Művek partnere a BE Rt-nek.
Az erőmű vezetése néhány évvel korábban már kidolgozta azt a tervezetet, amely alapján az Rt. hat telephelyéből hármon kimagasló stratégiai fejlesztést hajt végre. A cél, hogy a kijelölt telephelyeken kombinált ciklusú, gáz-gőz körfolyamatú erőművek létesüljenek, illetve a már meglévőket ilyenekké alakítsák. A többi telephelyen a termelés pedig évről-évre, folyamatosan csökkeni fog. A fejlesztéseket érintve megtudhattuk, hogy az Rt. kispesti telephelyén egy 110 MW-os gáz-gőz körfolyamatú erőmű épül, mely beruházás az ütemezést tekintve félúton halad – kb. 2004 június végén fejeződik be. Az adott fejlesztési elképzelések egyben azt is jelentik, hogy a jelenleg a Kőbányai Erőműből ellátott IX., és X. kerületi távhő-körzeteket a jövőben átkötik a Kispesti Erőműre. Ez a Főtáv hálózati rendszerén fog megtörténni.
A Budapesti Erőmű nem csak egyedi hőtermelő telephelyeket üzemeltetve kíván részt venni Budapest energiaellátásában. A Főváros valamennyi távfűtéssel ellátott körzetei igényeinek teljes körű kielégítése, partnerségben a Főtáv Rt-vel. Ezen stratégiai elképzeléseket, terveket nagyban befolyásolja az Újpalotai Fűtőmű, és az észak-budai Fűtőmű jövője. Éppen ezért a két fűtőmű fejlesztésében a Főtávval karöltve a BE Rt. is részt kíván venni. A Kelenföldi Erőmű második ütemű, további korszerűsítése a tervek szerint 2005-ben valósulhatna meg.
Jelenleg az Rt. villamosenergia- valamint hőenergia-értékesítés árbevétele közel fele-fele arányban, azonos súllyal oszlik meg. A jelenlegi értékesítési szerkezet a beruházások folyamányaként meg fog változni. A hőtermelés és értékesítés mennyiségében a BE Rt. telephelyein a jövőben lényegesen mértékben nem változik. Ezzel szemben a villamosenergia-termelés emelkedni fog.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.