2003.09.30.
Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára

Második alkalommal látogatott el klubunkba Baráth Etele, hogy egy nagyszámú asztaltársaságban ismertesse a Nemzeti Fejlesztési Tervet, valamint az ehhez kapcsolatos feladatokat.
Az NFT megteremti a lehetőségét annak, hogy hazánk 2004 és 2006 között hozzájuthasson ahhoz az 1200-1500 mrd forintnyi forráshoz, amelyet az EU és a magyar kormány biztosít a különböző fejlesztésekhez. Másrészt a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatala koordinálja az uniós támogatásokkal kapcsolatos kormányzati munkát, gondozza a jelenleg futó PHARE- és ISPA-programokat, illetve felkészít a csatlakozás után megnyíló strukturális és kohéziós alapok fogadására.
Amit a sikeres pályázás és tenderezés érdekében mindenképpen meg kell tanulni: a magyar cégek semmilyen előnyben sem részesülhetnek a kivitelezésnél. Államtitkár úr szerint az ISPA-programnál vegyesek a tapasztalatok. Azonban lényegi különbség van a környezetvédelem és a közlekedés között. A közlekedésnél – ezen belül is a vasútnál – állami beruházásokat támogatnak, és a terveket az állami cégek mögött lévő, teljesen profi csapatok dolgozzák ki. Az úthálózat-fejlesztés némileg bonyolultabb, ott jóval több egyeztetésre van szükség a helyi szervekkel. Sokkal nehezebben mennek a dolgok a környezetvédelemnél. Van olyan projekt, ahol 156 önkormányzattal kell együttműködni. Ráadásul egy-egy tervnél (szennyvízkezelés, hulladékelhelyezés) sokféle technológiát fel lehet használni, és az bizonytalanságot kelt a műszaki előkészítésnél. További akadály, hogy a lakosság részéről a legnagyobb ellenállás a környezetvédelemnél jelentkezik. Az előkészítés így rendkívül összetett, és hosszú ideig tart.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.