2003.11.17.
Valaska József, a Mátrai Erőmű Rt. elnöke

Harmadik alkalommal tartott beszámolót a Mátrai Erőmű Rt. első embere klubunkban. Az Rt. fejlesztéseiről, várható beruházásairól, valamint aktuális helyzetéről tájékozódhattak klubtagjaink, partnereink november 17-i vacsoraestünkön.
A stabil gazdasági mutatókkal rendelkező országokban a villamosenergia-igény növekedés általában a GDP növekedés fele. Ez a hatás Magyarországon nem érvényesült a kilencvenes években. Az ok egyszerű, hazánkban jelentő mértékű villamosenergia-igény visszaesés következett be. Valamint az ipart is – hirtelen hanyatlása után – újjá kellett építeni. Mára hazánk újra elérte azt a fogyasztási szintet, amit a rendszerváltás előtti időszakban tartott. Az elmúlt évek igénynövekedése alapján kijelenthetjük, hogy Magyarország kihasználta azokat a tartalékokat, amik a szerkezetátalakításban rejlettek. – mondta Valaska József.
Az Rt. fejlesztéseinek három fő eleme van: – megőrizni azt a – 13-15 százalékos – piaci szegmenset, amit ma birtokol; – a piac olyan követelményeket is támaszt, amelyeket nem képes teljesíteni még az Rt., ezért ez most veszteségeket okoz; tehát alkalmassá kell tenni a minél rugalmasabb működésre; – a gazdaságosság javítása – olcsóbb villamosenergia-termelés a versenyképesség jegyében. A piacnyitás folyamánya, hogy növekedett az energiaimport. A behozott import villamosenergia pedig akkor olcsó, ha alapterheléses – tehát ugyanaz a termelés jön minden időszakban. Ez azt eredményezi, hogy a magyar energiarendszer folyamatos igényváltozását a közüzemre terhelő erőműveknek kell kiszabályozni, pl. a Mátrai Erőműnek is. A MAVIR prognosztizációja szerint a jelenleg 6000 Mwatt alatti kapacitási igény – Magyarország normál fejlődési üteme mellett – meg fogja haladni a 8000 Mwatt-ot 2020-ig.

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published.